Alergarea este un sport pe care îl poți face oriunde, indiferent dacă alegi să o faci pe o pistă dedicată sau în parcul de vis-a-vis. Ai nevoie doar de îmbrăcăminte de antrenament și de o pereche bună de pantofi de alergat, iar beneficiile alergării pentru sănătatea ta fizică și psihică sunt nelimitate. În ciuda atracțiilor acestui sport, alergatul poate fi greu de început. Multe persoane se abțin de la a ieși la prima alergare din cauza unui motiv întemeiat: frica de alergare.

Alergarea este, cu adevărat, un sport care presupune un echilibru minte-corp, așa că pentru a avea rezultate semnificative, trebuie să fii într-o stare bună atât din punct de vedere mental, cât și din punt de vedere fizic. Care sunt cele mai comune temeri ale alergătorilor și cum pot fi depășite? Haide să le luăm pe rând.

1. Frica de a alerga încet

Fiecare alergător adevărat știe cum este să fii la început de drum. Ca în orice activitate nouă, ai nevoie de timp să te obișnuiești, dar și să evoluezi. Este foarte important să începi acest drum doar pentru tine și sănătatea ta fizică și psihică. Amintește-ți că sentimentul pe care îl ai când termini face ca totul să merite.

Frica de alergare

2. Frica de ce vor crede ceilalți

Ți-ai stabilit obiectivele, însă îți este frică să începi? Crezi că ceilalți te vor judeca pe baza rezultatelor tale? Liniștește-te. Toate aceste gânduri sunt iraționale. Mai mult de atât, îngrijorarea cu privire la opiniile celorlalți îți poate reduce competența de bază în sarcini obișnuite, cum ar fi luarea unei decizii sau chiar performanțele tale. Gândește-te că fiecare alergător a fost cândva la început de drum.

Frica de ce cred ceilalți

În loc să petreci mai mult timp făcându-ți griji în legătură cu ce vor crede ceilalți, alege să te focusezi pe ceea ce ai de făcut. Cu timpul, vei observa că grijile vor deveni din ce în ce mai puțin frecvente, iar starea ta de bine va culmina.

 

3. Frica de accidente

Dacă nu te-ai antrenat în ultima vreme, este posibil să nu mai faci diferența între disconfortul normal pe care îl simțiți în urma primelor antrenamente (de exemplu, arsuri de mușchi sau respirație grea) și durerea de la un posibil accident. Pentru a reduce șansele ca acest lucru să se întămple, asigură-te că înainte de antrenamentul propriu-zis, îți faci încălzirea coresponzător. De asemenea, alege-ți corect îmbrăcămintea de alergare și lucrează-ți simultan și mușchii.

Frica de alergare

4. Frica de eșec

Printre temerile legate de alergare se numără și teama de eșec. Mulți dintre noi avem obiective mari, specifice, iar când nu le atingem, vedem asta ca pe o nereușită. Chiar dacă nu este ușor, încearcă să îți setezi și obiective mai mici, pe care știi sigur că le vei putea atinge, indiferent de situație. În acest fel, vei putea fi concentrat mai degrabă pe ceea ce ai putut învăța în urma antrenamentului pe care tocmai l-ai finalizat.

Eșec în antremanent

 

5. Frica de durere

Unii oameni își alimentează frica de alergare prin evitarea exercițiilor fizice. Acestora, de cele mai multe ori, le este frică de durerea pe care o vor simți pe parcursul antrenamentului. Ei bine, un lucru este cert: exercițiile fizice nu trebuie să doară. Dacă pe parcursul alergării simți durere, cel mai probabil este timpul să încetinești sau chiar să te oprești.

Pe de altă parte, este normal să simți unele ajustări pe măsură ce corpul tău se adaptează la exercițiile fizice, însă asta nu înseamnă că trebuie să simți durere. Când ești la început de drum, de exemplu, probabil vei simți o mică arsură în mușchi. Pe măsură ce devii mai puternic, corpul tău se va obișnui efortului depus și te vei putea provoca cu distanțe și mai mari.

Pauză în antrenament

Oricând faci ceva în afara zonei tale de confort, îți asumi un risc. Însă, un vechi proverb sună cam așa: ”Cine nu riscă, nu câștigă”.