Alergarea pare floare la ureche. Alegi o pereche de pantofi potriviți ție, după care pornești la drum, nu? Ei bine, oricine care aleargă deja, sau macar a încercat vreodată să o facă, știe că nu este totul chiar atât de ușor. La început, neavând experiență, orice persoană se lovește de cele mai comune greșeli întâlnite atunci când pornește la drum. Care sunt aceste greșeli în alergare și cum le poți evita? Haide să le luăm pe rând.
Greșeala numărul 1: Alergi prea repede
Mulți alergători, în special cei începători, fac această greșeală în alergare. Se crede în mod eronat că „mai mult este mai bine” atunci când vine vorba de alergare. Ca rezultat, de cele mai multe ori te poți alege cu leziuni, răni sau chiar accidente prin suprasolicitare. De asemenea, poate interveni și burn-out-ul dacă nu acorzi atenție acestui detaliu.
Ia-o mai încet decât crezi că trebuie să o faci odată ce ai început să alergi, mai ales la începutul dezvoltării tale. Crește-ți distanța treptat, nu mai mult de 10% pe săptămână fața de cea anterioară.
Greșeala numărul 2: Uiți să te odihnești
Unii alergători care se pregătesc pentru anumite curse sau anumite obiective, obișnuiesc să alerge o distanță mult prea mare, fără să își aloce un timp adecvat de recuperare. Chiar dacă tinzi să crezi că alergarea intensă, în fiecare zi, te va ajuta să devii mai repede în formă, trebuie să ai în vedere riscurile pe care această practică le presupune. Supraantrenamentul este cauza principală de rănire și epuizare pentru alergători.
Greșeala numărul 3: Nu te distrezi
Muzica te ajută să stabilești ritmul alergării, în timp ce îți poate face întreaga experiență mult mai plăcută. Pentru fiecare alergare, obișnuiește-te să îți actualizeze playlist-ul pentru a putea aștepta cu nerăbdare melodii noi care să te te determine să ajungi până la final.
Greșeala numărul 4: Porți pantofi nepotriviți
Purtarea unei perechi de pantofi de alergare vechi este una dintre greșelile în alergare cele mai întâlnite. De asemenea, purtarea unui tip greșit de pantofi pentru piciorul și stilul tău de alergare poate rezulta în răni și accidentări. Cel mai bine apelează la un magazin cu produse sportive, unde agenții de vânzări cunoscători îți pot evalua stilul de alergare, dar și tipul de picior. Atunci când stabilesc dacă ești un alergător supra-pronator, sub-pronator sau neutru, vei fi cu un pas mai aproape de perechea destinată special ție.
Greșeala numărul 5: Nu te hidratezi corespunzător
Mulți alergători subestimează cât de mult lichid pierd în timpul unui antrenament și nu beau suficientă apă pentru o hidratare adecvată. Drept urmare, pot ajunge să sufere de deshidratare, care poate fi foarte dăunătoare atât performanței, cât și sănătății.
Cu o oră înainte de a începe alergarea, încearcă să bei 500-700 ml de apă. Până când începi alergarea propriu-zisă, încearcă să nu bei alte lichide. În acest fel, previi pauzele de toaletă din timpul alergării. Pentru a te asigura că ești hidratat chiar înainte de alergare, poți bea încă 100-200 ml de apă.
Nimeni nu este perfect, așa că trebuie să fim conștienți că greșelile pot apărea oricând, chiar și atunci când ne așteptăm mai puțin. Asigură-te că înveți din ele, astfel încât a doua oară să nu te mai confrunți cu ele.